TEATRO MATITA: Psí život (CZ/SL)

Podujatie Bratislava

Predstavenie je súčasťou nultého ročníka medzinárodného festivalu PRIENIKY. Viac informácií nájdete na www.prieniky.sk

Divadlo objektu a koncert o živote Karla Čapka.

Inscenácia sa pohráva so psím pohľadom na priestor, zvuky, ľudí a spoločnosť. Miniatúra o živote šteniatka, ako ho vidí Čapek, a tiež o psej perspektíve, ako ju chápe Solce. Pre Dášenku je psí život, keď jej niekto stúpi mna chvost, v časoch pred druhou svetovou vojnou to bol psí život pre tých, ktorí sa postavili rastúcej sile ideológie. Americký prezident ako plyšový medvedík, holokaust zabalený do tragikomického klokana. Objektové divadlo je umocnené improvizovanou tvorbou hudby z náhodných zvukov. Hlas Čapkovho priateľa Jána Masaryka, ktorý podáva správy z exilu, sa prelína s nacistickými masmediálnymi podnetmi. Človek sa stáva svedkom kontrastu medzi lyrickým postojom k malým a naivným a krikom médií, ktoré mu znova a znova vnucujú svoje dogmy v mene pravdy. Z pohľadu psa je ľudský život tragédiou, ktorú môže vyriešiť len jeden liečiteľ - Smrť.

Inscenáciu uvádzame s podporou mesta KOPER, Slovinsko.

Pre deti od 15 rokov.

Psí život uvádzame v priestore Štúdia na 2. poschodí BBD s obmedzeným počtom miest bez označenia sedadiel.

Matija Solce 

Hudobník, bábkar, herec a režisér,  profesor, organizátor festivalov a aktivista. Vo svojej tvorbe úzko prepája hudbu a divadlo a preto sa jeho koncerty často menia na interaktívne divadelné predstavenia alebo sa jeho bábkové predstavenia stávajú hudobnými kompozíciami. S akordeónom a kufrom plným bábok precestoval celý svet a zažil tak extrémne miesta ako sú väznice, ašramy, súkromné spálne, či veľké sály medzinárodných festivalov. Počet projektov, odohraných predstavení, festivalov a ocenení, ktoré ziskal, sa  ani nedá spočítať. Má jedinečný autorský prejav na pomedzí tradície a moderny, v ktorom bábkarskú tradíciu zvýrazňujú prekvapivo svieže premeny s nádychom populárnej kultúry.

Tvorivý tím

Autor, výprava, hrá: Matija Solce

Organizátorom festivalu Prieniky sú Bratislavské bábkové divadlo a Bratislavský samosprávny kraj pod záštitou predsedu Juraja Drobu.

Vstupenky

  • Jednotná cena vstupenky ... 12 €
Meno organizátora: MaxiTicket
Fotografie
Podobné podujatia