Peter Lipa Band

Podujatie Košice

Peter Lipa Band

Leto v Kulturparku 2024 prídu osviežiť dobrou hudbou Peter Lipa Band 1 . augusta 2024 o 19:00 hod.

Vyznávači jazzu sa môžu pripraviť na veľký hudobný sviatok, pretože počas Leta v Kulturparku im príde do Košíc zaspievať osobnosť veľkého formátu Peter Lipa. Kráľa tohto hudobného žánru a najvýznamnejšiu osobnosť slovenskej jazzovej scény, uznávajú nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Svojim fanúšikom ponúkne určite to najlepšie zo svojej bohatej produkcie 1. augusta 2024 o 19:00 hod. z pódia v areáli Kasární/Kulturparku.

Jazzová legenda vychádza z bluesu, soulu i klasického mainstreamového idiómu. Je veľmi flexibilný a má výbornú štýlovú orientáciu. Jeho rozpätie siaha od klasických jazzových štandardov a dixielandu cez latinskoamerický jazz, jazzový šansón a spirituál až po funky a rock.
Jeho hudobnú kariéru najlepšie mapujú jednotlivé albumy, na ktorých sa striedajú rôznorodé hudobné nápady. Ich spoločným menovateľom je vokálny prejav Petra Lipu, ktorý vychádza z odkazu velikánov jazzu a blues.

Začínal svetovým repertoárom a dnes nahráva výlučne pôvodnú tvorbu. V jeho diskografii sú dva tituly remakov, Beatles in blue(s) a Slovenské evergreeny. Jeho najnovším počinom je album NOLA – New Orleans Louisiana, ktorý vyšiel vlani ako muzikantský darček pre svojich priaznivcov k 80. narodeninám. Nahrával ho v kolíske jazzu v New Orleans. Na začiatku ho tvorilo päť demo nahrávok, na ktorých spieva iba za sprievodu gitary a tak vzniklo päť slovenských verzií – Blíženec, Dobehnúť čas, Užitočný, Niekde som čítal a čosi. V Amerike pracoval na amerických verziách tých istých skladieb, s inými textami, inými muzikantmi a v úplne inom hudobnom šate. Album uzatvára nová verzia 4 koone v NOLA, čiže Balada o štyroch koňoch.
Peter Lipa vytvoril osobitý vokálny prejav s dôrazom na text. Využíva výhodu spevákov, ktorí okrem hudobného materiálu, teda tónov, harmónie a rytmu, môžu publikum osloviť aj textom. Ako prvý spevák na Slovensku uplatňuje v jazzovej hudbe slovenčinu. Vychádza z rytmických možností textu a prenáša ich do hudobného prejavu. V jeho repertoári nájdeme tradicionály, štandardy z oblasti swingu a moderného jazzu.

Koncertoval na všetkých kontinentoch. Spieval v Tokiu, v Mexiku, v Alžíri, na Kube, ale aj v New Yorku v Canegie Hall. Každoročne absolvuje asi 100 vystúpení. Najčastejšie s Peter Lipa band, ale často ako hosť s inými skupinami. O to viac si ceníme, že si ho bude môcť vypočuť aj domáce publikum.

Deti do 6 rokov zdarma.

Začiatok podujatia: 01.08.2024
Fotografie
Podobné podujatia