Amerického skladateľa Jamesa Tenneyho (1934-2006), ktorý patrí medzi najdôležitejšie osobnosti experimentálnej hudby od 70. rokov 20. storočia, sme vám už v roku 2024 predstavili v Bratislave. Projektom Flow of the Static Sound by sme radi tohto fenomenálneho skladateľa priniesli aj do iných kútov Slovenska a nadviazali na úspešný projekt v Bratislave. Do Košíc však prichádzame s kombináciou tvorby dvoch významných osobností súčasnej hudby, spomínaného Jamesa Tenneyho a jeho študentky, kanadskej skladateľky Chiyoko Szlavnics (1967). Tento neobyčajný koncert sa bude konať 10.10.2024 o 18:00 hod. v Starej židovskej synagóge.

James Tenney (1934-2006) bol významný americký skladateľ, hudobný teoretik a pedagóg. Jeho experimentálny postoj k súčasnej kompozícii mu zaručil, že sa stal súčasťou mnohých, svetovo významných, hudobných udalostí. Tenneyho práca často prekračovala tradičné hranice, využíval algoritmické metódy, psychoakustické fenomény či neštandardné, prirodzené ladenie, aby vytvoril nové, jedinečné hudobné zážitky. Na Tenneyho tvorbu nadväzuje kanadská skladateľka dlhodobo žijúca v Berlíne, Chiyoko Szlavnics (1967), ktorá syntetizuje jeho záľubu v hľadaní novej harmónie prostredníctvom prirodzeného ladenia s pomaly vyvíjajúcimi sa kĺzavými tónmi a psychoakustickými javmi. Chiyoko komponuje pre akustické nástroje a rada programuje aj sínusové vlny. Okolo roku 2000 vyvinula kompozičný prístup založený na vlastnoručne vytvorených kresbách. Tie jej umožnili koncipovať a realizovať druh hudby, ktorý podporuje vnímanie určitých psychoakustických javov.

Program koncertu bude akýmsi dialógom medzi blízkymi svetmi Tenneyho a Szlavnics.

Dátum: 10.10.2024 o 18:00 hod.
Miesto: Stará židovská synagóga na Zvonárskej, Košice

Program:

James Tenney – Koan pre husle sólo
Chiyoko Szlavnics – Freehand Poitras pre dvojo huslí a violončelo
Chiyoko Szlavnics – Reservoir pre komorný súbor a sínusové vlny

James Tenney – Beast pre kontrabas sólo
Chiyoko Szlavnics – for JT pre dvojo huslí a akordeón
James Tenney – Harmonium #4 pre 10 nástrojov a Tape-Delay System

EnsembleSpectrum
Jakub Chlepko – viola
Dávid Šarkézi – kontrabas
Matej Sloboda – umelecký vedúci, dirigent

Vstupné 7€/5€ (zľavnené)

Partnerom projektu je Židovská náboženská obec v Košiciach - ŽNO Košice.

Projekt “Séria komorných koncertov s EnsembleSpectrum v roku 2024” z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ako hlavný partner projektu.
S finančnou podporou Hudobného fondu.