Festival Rozhybkosti 2024

Podujatie Východná

Festival Rozhybkosti 2024

Festival Rozhybkosti už neodmysliteľne patrí k letu na Liptove. Tento rok sa festival uskutoční od štvrtka 18.07 do nedele 21.07.2024 a bude venovaný predovšetkým tradíciám z Liptova. Ale samozrejme, nielen im!
Ako každý rok sa návštevníci a návštevníčky festivalu môžu tešiť na spoznávanie tradícií našich predkov pod vedením najlepších lektorov a lektoriek, ktorí svoj život zasvätili štúdiu slovenského folklóru. Z tradičných tancov sa budeme venovať napríklad tancom z obcí Važec, Východná, Lendak, Rovné alebo Dlhé Klčovo. Z remesiel sa môžete zoznámiť s prácou s kožou, rohovinou alebo postupmi, ako si vyrobiť nože, či spoznať rôzne textilné techniky. Ak si radšej spievate, ako tancujete, potom sú pre vás ako stvorené spevavé dielne s piesňami z Liptova a Kysúc. Napokon, súčasťou budú opäť aj hudobné dielne pre už hrajúcich hudobníkov.

NOVINKA! Novinkou pre tento ročník je stan určený pre úplne každého, aj najväčších začiatočníkov, kde bude prebiehať výučba tancov z obcí Slovenska KROK ZA KROKOM pod vedením viacerých pedagógov zo Slovenska a pod gesciou profesora tanca Petra Lévaia. Ak sa rozhodnete festival navštíviť len v sobotu 20.júla 2024, môžete si vyskúšať nielen všetky prebiehajúce dielne. Súčasťou dňa je aj obľúbená Burza krojov, moderovaná diskusia “VYKROJ SA” o tradíciách v obliekaní krojov a upcyclingová dielňa “NAMÔJVERU”, na ktorej sa naučíte, ako zaradiť krojové časti do svojho šatníka.

Sobotné večerné predstavenie Neďaleko do neba bude venované pocte nositeľke ľudových tradícií, Zuzane Gajdošovej “Paluške” z Východnej. A kto vydrží až do 22:00 hod. môže sa poriadne s výnimočnou kapelou Muzička vytancovať, vyspievať a vyzabávať na tanečnom dome pri vatre, ktorý zvykne trvať až do rána bieleho.

20€

Začiatok podujatia: 18.07.2024
Koniec podujatia: 21.07.2024
Fotografie
Podobné podujatia